Океанічний серфінг на каяках, який він на смак?


Не буду обманювати, на смак він як солона вода з піском, і ця суміш усюди!
Але ж людина має більш розвинену сенсорну систему і відчуває не лише смак...Людина відчуває...
Коли ти бачиш ці хвилі з берега, то помічаєш масштаби самого океану та простору довкола. Складається враження, що берег це величезний кіт, а океан його весь час гладить)))
Ти чуєш океан, ти чуєш звуки хвиль, що розбиваються. Вони лунають з різних точок, але зливаються і утворюють гармонійну мелодію прибою.
Біля океану весь час дме вітер. Вітер який має свій унікальний аромат, ти відчуваєш і його та одразу розумієш де ти, це неможливо сплутати. Все повітря сповнене величчю та спокоєм безкрайніх водяних просторів.
Ми ж приїздимо до океану ти маємо можливість дивитись і насолоджуватись не тільки з берега, ми маємо можливість дослідити цю стихію зсередини!
Подивились і почали переодягатись. Виклали запасні весла, пінкіти, аптечки та моркви. Спорядження на собі лишили без змін, навіть, налокітники. Нести човни без вищезгаданого спорядження легше і приємніше, це одразу підіймає настрій))
На березі ми зробили традиційні процедури перед виходом на воду і почали залазити в човни. Якщо підійти надто близько до води, то перша ж велика хвиля тебе підхопить ще до того як ти одягнув спідницю та налаштував човен. Тому ми сідали трошки далі від води й чекали на ту саму велику хвилю, яка накатує на берег найсильніше і забирає очікуючих каякерів в обійми океану.
Далі ти опиняєшся у зовсім іншому світі 🔞. Світі в якому є тільки ти і величезні хвилі. Іноді серед хвиль виринає ще один каякер, як Маленький принц серед безкрайньої водяної пустелі. Лиш опинившись всередині ти бачиш як все влаштовано, що кожна хвиля унікальна і всі вони живуть своїм окремим життям. Ти чуєш як хвилі розбиваються, з усіх боків, знову і знову! А ти сам намагаєшся пробитись крізь них і від'їхати якомога далі від берега, щоб одну з них піймати...Отут і починається найцікавіше))
Хвилі живуть своїм життям і не звертають уваги на якусь кольорову бляшанку, тому треба пристосовуватись до їх режиму.

Перестрибнути хвилю можна, навіть, коли на ній почав з'являтись маленький гребінь, але треба встигнути набрати швидкість, зробити дуже потужний останній гребок, щоб закинути ніс човна на піну, а коли човен починає ставати вертикально, то треба притиснутись до нього животом і відштовхнути ніс човна п'ятками. Ці маніпуляції дозволять добряче підлетіти вверх, а далі настає момент, коли політ човна зупиняється, на соті секунди ти зависаєш у повітрі. Одразу після цього сила тяжіння бере своє і ти починаєш летіти вниз, і виявляється що хвиля пройшла повз тебе і швидко пішла по своїм справам. Ми ж отримуємо пару метрів вільного падіння з доволі твердим приземленням (головне не забути нахилятись вперед, щоб уникати компресійних навантажень на хребет).
Але іноді все йде не так як описано вище...Є ще два додаткових сценарії👇🏻
☝🏻Перший, це коли ти не встиг перескочити хвилю і вона всією своєю масою та потужністю розбивається об тебе. Це доволі відчутний удар води, але шолом та жилет їх гасять. Проте далі хвиля перевернутого тебе тягне до берега, іноді не перевертає, але це певно доволі маленькі хвильки. Хвиля тягне тебе боком і, за словами учасників, намагається вирвати з рук весло. Десь ми це вже чули та відчували...🤔 Так це ж сценарій рідної ХБ! Хто був, той знає що робити)
✌🏻Другий сценарій розігрується коли хвиля розбилась на відстані 5-20 метрів від тебе і летить у тебе з шаленою швидкістю у вигляді тієї ж ХБ, а іноді помножено на 2, чи, навіть, на 3. Саме такий сюжет зображено на фото. Ця ситуація приємніша за першу, оскільки поки хвиля долає відстань до тебе, вона втрачає висоту піни. Офіційно та авторитетно заявляю: експериментально встановлено, що якщо зупинитись, зачекати, а в останній момент прискоритись і закинути ніс на піну, то така перешкода долається доволі просто, можна, навіть, плюху солоної води в обличчя не отримати))
Останнім нюансом катання на океані є наближення до берега та вихід з води. Сила тертя човна з піском є доволі істотною, тому коли хвиля штовхає тебе боком у берег, якщо зробити слабенький крєн, то при першому ж дотику до піску ти перевертаєшся і летиш обличчям в пісок, паралельно можна втратити весло, спробувати на смак океанську мушлю, перетворити своє волосся в тижневе джерело піску у машині і багато інших цікавих речей, які обов'язково відчує на собі кожен, хоч раз, але кожен))
Одного разу нас відмовляли виходити в море, місцевий сьорфер 🏄‍♂️, що гуляв з сім'єю. Аргументував це тим, що потужність хвиль зросла у декілька разів і зараз це дуже небезпечно. Ми йому сказали, що все одно вийдемо, на що він відповів, що залишиться подивитись на весь цей цирк. Я в той день думав відпочити і пити пиво на березі океану, сидячи у кріслі поруч з Михаил Тараканов, проте після цих слів швидко переодягся і першим відштовхнувся від берега. Оминаючи хвилі та користуючись описаними вище прийомами вийшов на пайл, зловив найбільшу для мене за цю поїздку хвилю і вдало її засьорфив аж до самого-самого берега. Коли через 1,5 години катання ми повернулись до машини, то побачили розбите скло. Вкрали тільки мій телефон, який я швидко збираючись на воду лишив у кріпленні біля керма. Як кажуть — за понти треба платити))
Навряд чи це був цей сьорфер, але мотив в нього був, бо повагу я не проявив))
Якщо Ви дочитали аж до сюди, то бажаю Вам хоч раз відчути на собі що таке величезні океанські хвилі 🌊🌊🌊
А краще більше ніж один раз)
Особисто для мене це був неймовірний кайф та незабутні враження. Так, це доволі важко і доволі швидко втомлюєшся, але я чомусь зовсім не звертав на це уваги і проводив у воді по 2-4 години без відпочинку. Каєф!
До зустрічі на річках, або хвилях!)
Антон Федоренко Михаил Тараканов Максим Проскуров дякую за компанію на хвилях!🤘👌🤙
Хотілося б подякувати ще й чуваку з складним прізвищем - Oleksandr Ieriemieiev, але навряд в мене вийде дати йому люлєй, тому і дякувати не буду 😉
Хвилі точно будуть у наступному турі Portugal & Galicia 2021 with KyivKayaks!
Photo by Anna Kokina





Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Gorges du Verdon, або Загублений світ у Франції

Річка Люта, від невідомості до високої води

Каякерський виїзд без каякінгу 🔨